4.12.11

Workflows pentru Mac OS Snow Leopard

Un Guerilla Project Manager e un productivity freak, si la fel sunt si eu. Inspirandu-ma din articolul lui Steve Pavlina Sharpen the Saw, in care Steve Pavlina pledeaza pentru folosirea timpului liber nu doar pentru relaxare ("drop the saw"), dar si pentru a face diverse lucruri ca sa devenim mai productivi ("sharpen the saw"), am folosit o jumatate de zi ca sa studiez posibilitati de automatizare cu Automator-ul din Mac OS. Ca si utilizator de Windows trezit intr-o dimineata buimac in lumea Mac OS (mi-am luat un Macbook Air pentru ca era singurul ultra-portabil de pe piata care era la fel cu minunatul meu Toshiba Portege, pe care l-am dat cand am schimbat jobul si care intre timp nu se mai fabrica), am ajuns in scurt timp sa iubesc Mac OS si sa renunt la ideea de a pune Windows pe Macbook. Dar sunt unele features ale Windows-ului care sunt grozave pentru productivitate si pe care nu le-am regasit in Mac OS, cum ar fi Cut & Paste de fisiere si Send to Mail direct de la clic dreapta pe fisier. Automatorul parea sa fie solutia la aceste probleme.

De asemeni utilizam in Windows Create New Text Document, Create New Word Document, etc, direct dintr-un director. Cautand pe web, se pare ca a existat acum mult timp un utilitar pentru Mac numit NuFile care facea exact asta, dar nu mai este intretinut si nu functioneaza pe Leopard. Dar se poate foarte simplu in Automator.

Asa ca sa le luam pe rand:
In loc de Cut and Paste am facut un worflow foarte simplu pe care l-am numit Move. In automator (se gaseste in Applications), dati new service.

Workflowul este de fapt o succesiune de operatii care se executa ca un script, de aceea ceea ce trebuie sa facem in continuare este sa spunem care sunt acesti pasi. In "Service receives selected" selectati "Files and folders" in "Finder.app". Aceasta arata Automatorului ca serviciul este un plugin pentru Finder si se aplica pe fisiere si directoare. Din stanga, din meniul Actions, alegem "Files and Folders" si actiunea "Get Selected Finder Items". Aceasta spune Automatorului sa ia selectia curenta din Finder si sa o paseze ca valoare pentru actiunea urmatoare. Pentru actiunea urmatoare, tot din meniul "Files and Folders" alegem actiunea "Move Finder Items", unde alegem un director default, de exemplu Documents. Move Finder Items nu e o actiune pe care sa o lasam 100% automata, deoarece vrem sa putem alege destinatia. De aceea, din ultima actiune dam clic pe options si bifam "Show this action when the workflow runs", ca mai jos:


Il salvam cu numele Move. La clic in Finder pe numele unui fisier sau director (merge si pe selectie multipla), se vede actiunea Move, ultima optiune a meniului contextual. Dau clic pe Move si apare fereastra de dialog:


De aici aleg unde sa dau Move.

Nu e la fel ca si Cut & Paste din Windows, dar deocamdata imi pare mult mai util pentru ca nu mai trebuie sa navighezi printre fisiere pana la destinatie si apoi sa revii la calea initiala.

In acelasi mod am creat automatorul "Send to gmail", care arata ca mai jos:


Ce e special la acest automator este ca am folosit o variabila pe care am denumit-o Files, pe care o initializez dupa primul pas cu actiunea "Set Value of Variable" si pe care o folosesc la Subject ca sa includa informatii despre numele attachmentului. De asemeni, foloseste ca si cont de mail contul de gmail (am mai multe), de aceea am botezat automatorul "Send to gmail". In mod asemanator mi-am facut un automator "Send to outlook" pe care il folosesc pentru mailul de serviciu, pentru ca datorita infrastructurii din firma trebuie sa folosesc Outlook pentru Mac pentru mailul de la firma.

Ca si observatie, daca dai Send to gmail pe un director, Automatorul il va zipui si atasa ca arhiva (fara ca eu sa fi precizat asa ceva in Automator). Dragut, nu?

N-o sa mai insist, prezint mai jos restul automatorilor pe care i-am facut:
Create New Text File direct din Finder:

Create New Excel Document direct din Finder:

Create New Word Document din Finder:

No comments: