28.10.11

Antreprenor pentru viitor

Vineri, 21 octombrie si sambata, 22 octombrie am tinut primele 2 seminarii de "Management antreprenorial" din cadrul proiectului Antreprenor pentru viitor, desfasurat din fonduri europene de catre Bucharest School of Management. "Antreprenor pentru viitor" este un proiect pe care in acest moment il vad de mare impact, in care 200 de antreprenori aflati in dificultate au posibilitatea sa intre in contact, sa se instruiasca dupa o curicula in stilul MBA-ului Romano-Canadian, dar mult prescurtata, sa faca un plan de afaceri pe care vor primi feedback de la trainerii MBA-ului si sa obtina o finantare de 10.000 de euro daca se afla printre primele 20 de planuri de afaceri cele mai bune. Si alte planuri de afaceri pot fi considerate viabile si echipa BSM isi propune sa gaseasca "business angels" pentru acestea. Antreprenorii sunt din Bucuresti si Cluj, iar seminariile se fac la fel, in Bucuresti si Cluj.

Am avut cateva mari indoieli cu privire la succesul pe care il vor avea aceste seminarii, care din fericire au fost spulberate de roza realitate. Mi-era teama ca:

1. Antreprenorii din audienta sunt in fapt interesati doar de banii pusi in joc; probabil e adevarat pentru unii dintre ei, dar este si suficient de motivant ca sa traga tare la cursuri, pentru ca isi dau seama ca vor fi evaluati mai bine daca pun in practica ceea ce incercam noi sa predam. Eu mi-am propus sa ramana cu ceva dupa acest seminar de Management Antreprenorial indiferent de rezultatul evaluarii planului de afaceri, si ei au raspuns cu entuziasm, ceea ce a fost o surpriza tare placuta.

2. Antreprenorii nu vor veni la cursuri; de fapt au venit toti si au stat si inainte si dupa ore de vorba cu mine si cu colegii lor, dezbatand diverse probleme si facandu-si unii altora propuneri de afaceri. Chiar si eu am beneficiat in mod suprinzator de acest networking, si mi-am facut cateva contacte care ma vor ajuta foarte tare pe viitor.

3. Antreprenorii vor fi dezinteresati, plictisiti sau blazati de o abordare mai academica asupra mediului de afaceri, ca cea dintr-un curs de management; aici si eu m-am straduit sa vorbesc pe limba lor, sa le insuflu entuziasm si sa ii focalizez pe ceea ce pot ei controla: propria strategie, propria echipa si propriile abilitati. Adesea, frustrarile legate de mediul economic si de afaceri au iesit la suprafata sub forma de "La noi nu se aplica" si "La noi statul ia, nu da"; dar incet, incet am canalizat discutia spre "Poate ar fi mai bine daca as sti taxe sau as consulta un specialist pe taxe" si "Gata, ma inscriu la masterat de drept comercial sau ma duc la un avocat".

4. Eu nu voi avea ceva nou sau util sa le spun acestor oameni. Aici suprizele placute au fost multiple: Au considerat ca am ceva interesant de spus lumii, au invatat si din studiile de caz (romanesti) pregatite cu ajutorul colegului meu Adrian Chindis si au invatat unii de la altii, tot dezbatand si contrazicandu-se. Si eu am invatat de la ei tot felul de lucruri si mi-a placut entuziasmul pe care nu il asteptam de la niste antreprenori in dificultate.

Asadar, despre ce e vorba in cursul asta?

Acest curs are ca obiectiv principal să convingă antreprenorii ca notiunile și abilitățile de baza de management le sunt de ajutor pentru dezvoltarea unei afaceri sustenabile și pentru a face față situațiilor dificile. Iși propune să motiveze antreprenorii să gândească strategic și să planifice mai degrabă decât să exploateze pur și simplu o oportunitate întâlnită.

Acest obiectiv global este atins prin:
- furnizarea tehnicilor si framework-urilor de analiza necesare antreprenorilor pentru identificare oportunităților;
- furnizarea instrumentelor de evaluare pentru a vedea dacă sunt capabili să capitalizeze ideea pe care o au pentru afacerea lor;
- furnizarea instrumentelor de articulare a viziunii, misiunii, valorilor si planului de implementare, cu trimitere catre cursul de „Planificare a afacerii”.

Cursul porneste de la premisa ca ideea afacerii în sine, oricât de inovatoare, este doar o parte (importanta) a unei afaceri de succes, pe langa aceasta fiind necesare si o echipa, o tactica de implementare si abilitati proprii de management antreprenorial. Acestea alcatuiesc fundamentele unei afaceri sustenabile.

Cursul se concentreaza si da exemple din afacerile actuale, de preferinta de pe piata romaneasca, punand in discutie nume cunoscute cum ar fi Blue Air, EBoda sau Mic.ro. Are o componenta puternica de tehnologie IT si Internet, care nu putea fi ignorata daca cursul se doreste a fi actual.

Alaturi de prezentarea modelelor teoretice, cursul contine un caz ce va fi prezentat ad-hoc inca de la inceputul cursului de catre un cursant voluntar care a mers pe ideea francizei si va expune din experienta sa dificultatile unei astfel de abordari. Franciza este cea mai facila abordare la prima vedere daca ai un capital de investit si doresti sa pornesti pe cont propriu, este printre primele optiuni in cazul unui start-up si de aceea sunt sanse mari ca cineva din auditoriu sa fi incercat acest model. Altfel, se va alege un voluntar care isi va prezenta povestea si facilitatorul va modifica discursul in functie de aceasta, prezentand conceptele teoretice in lumina experientei prezentate si invitand auditoriul sa expuna pareri pe masura ce conceptele teoretice sunt dezvaluite. In plus, alte două minicazuri vor fi înmânate cursanților și vor fi dezbatute.

De asemeni, cursul are ca obiectiv amintirea unor subiecte mai putin familiare, cum ar fi derularea afacerilor in strainatate sau conducerea afacerilor in familie, pentru a furniza idei in plus de dezvoltare a afacerii sau de identificare a unor oportunitati.

Nu în ultimul rând, dorim ca subiectele expuse să constituie o sursă de inspirație și de motivare pentru antreprenori și să determine o ordine mai corectă a priorităților pe care se consumă resursele limitate ale unei afaceri mici.

Recunoscând ca durata de trei ore este suficientă doar pentru deschiderea unor căi spre antreprenoriatul de succes, cursul conține și o listă de lecturi constând în cărți fundamentale de afaceri precum și materiale alese de pe web cu articole valoroase pentru dezvoltarea personală, abilități de management și problematică specifică antreprenoriatului.

No comments: