2.9.10

Assumed Negligence

Mai multe carti de Project Management vor prezenta Project Managerul ca emploiatul perfect, care controleaza totul, planifica la sange si pe deasupra mai are si superabilitati de comunicare, socializare si eventual mind reading.

Conceptul de Guerilla Project Management spune ca un Project Manager este un om cu adevarat cu multe calitati, dar care are si el niste limite. Una din limitele oricarui Project Manager, oricat de perfect este el, este timpul, al sau si al colegilor sai. In Guerilla Project Management se practica Neglijenta Asumata, adica decizia Project Manager-ului de a nu face un anumit lucru, sau o suita de lucruri, si de a-si asuma consecintele. Pana la urma, Neglijenta Asumata este chiar spre binele proiectului, presupunand ca Project Managerul foloseste timpul economisit pentru lucruri cu adevarat importante (chiar daca il foloseste in interes propriu, poate fi pentru a-si pastra un stil de viata echilibrat, pentru a se dezvolta personal, pentru a fi in forma, etc). O asemanare buna este teoria Costului de Oportunitate, care spune ca o firma are resurse limitate si atunci trebuie sa le foloseasca nu in orice fel de proiecte profitabile, ci in acele proiecte care maximizeaza profitul. Daca alegi un proiect mai putin profitabil, apare un Cost de Oportunitate, care este simplist vorbind profitul pe care l-ai fi obtinut facand alte proiecte mai profitabile.

Unul din cele mai mari obstacole in cazul Neglijentei Asumate este lipsa de perspectiva. De aceea sustin permanent ca rolul cel mai improtant al Project Managerului trebuie sa fie privirea de ansamblu asupra diverselor piese ce compun un proiect complex, inclusiv componenta umana. Numai asa poti hotari ce e cu adevarat important, unde sa aloci energia personala si pe cea a colegilor de echipa.

Vorbim in posturile urmatoare si despre dezvoltare personala ca parte extrem de importanta a Project Managerului, si unde ar trebui sa se focalizeze ea in opinia mea.

No comments: