18.8.10

Crisis Lessons

Acest post vorbeste pe scurt despre lectiile mele personale invatate in perioada de criza, care a coincis pentru mine cu absolvirea MBA-ului si o schimbare majora in cariera.

Prima lectie a fost ca daca lucrurile merg intotdeauna in sus si spre mai bine, nu inseamna ca vor merge de la sine intotdeauna asa. In anii 2000, momentul cand eu mi-am inceput activitatea profesionala, si mai tarziu pana in 2007, o mare parte din noi credeam ca nu se poate altfel decat crestere: crestere economica, cresterea veniturilor, promovari. Ca o mica anecdota, cand am facut primul imprumut si consilierul de credite a intrebat ce venituri am si a vazut ca eram cam la limita, a spus „bine, dar nu vor ramane asa, nu? Vor creste” si mie mi s-a parut 100% sigur ca asa va fi. Aveam un mindset, nu doar eu ci multa lume, care acum mi se pare naiv, dar ruptura de el a fost pentru mine un shift mental major la momentul respectiv.

A doua lectie a fost ca o criza economica cerne ce e valoros si ce nu, deci e o oportunitate pentru cei ce aduc valoare adaugata. Cred ca oamenii cu adevarat valorosi nu se vor simti nicio clipa amenintati de reducerea de costuri, hiring-freeze, salary-freeze, etc. Dimpotriva, cred ca managerii si clientii sunt mult mai atenti si apreciaza mai mult ceea ce fac, modul in care inteleg sa contribuie, coeziunea pe care o aduc in echipa. Situatia economica dificila este de natura sa dea mai multa incredere in propriile forte acestor persoane, si mai multa sustinere activitatilor care aduc valoare.

A treia lectie este sa nu-ti fie teama. Deciziile legate de cariera le-am luat fara a tine cont de situatia economica, adica nu am devenit brusc mai intoleranta la risc, si asa mi se pare ca e corect. Teama alimentata de un context economic nefavorabil te duce la lipsa actiunii si lipsa progresului. Am vazut teama la o parte din oamenii in jurul meu, si cat de bine se descurca cei carora nu le e frica sa-si asume riscuri, chiar si in aceasta perioada.

Ca sa recapitulez mica filozofie de criza: Mindset-ul ca totul merge numai in sus – naiv si periculos; dificultatile financiare releva ce e valoros pentru business, fie ca sunt oameni sau activitati; si cariera trebuie manage-uita facand abstractie de emotiile cauzate de criza economica.

No comments: