27.1.09

Project Management Office: un erou sau un salam?

Crearea unui PMO (Project Management Office) vine de obicei ca o directiva organizationala care poate incepe ca un erou si sfarsi.. tare prost. Dar ca sa nu se intample asta, este important ca acest concept sa se scuture de toate misiunile si viziunile bombastice si sa revina cu picioarele pe pamant.

Top 3 concluzii la care am ajuns intrebandu-ma care e valoarea unui PMO si daca exista vreuna sunt urmatoarele:
  • Project Managementul este o profesie de sine statatoare. PMO este umbrela organizatorica de care este nevoie ca sa fie respectat acest lucru.
  • Oricine se poate chema Project Manager, dar cat de profesional o face? PMO defineste si urmareste criteriile de performanta ale Project Managerilor.
  • Procesele si bunele practici de PJM trebuie sa fie o rutina in orice proiect. PMO are autoritatea sa defineasca si sa-si instruiasca membrii in aceste procese.

Si de aceea cred ca neindeplinind aceste criterii sau neavand sponsorizare din partea managementului pentru a le pune in practica, initiativa de a pune un PMO pe picioare cade in derizoriu.

2 comments:

Elena said...

As adauga ca infiintarea unui PMO in cadrul unei companii reprezinta in sine un proiect - are deci nevoie in mod capital de "sponsor" - ceea ce se traduce prin sustinerea din partea top managerilor, si de obiective cat mai clare. Asta pentru inceput.

Nori said...

De acord. De obicei, management sponsorship este foarte puternic intr-o organizatie matura si atunci cat de sofisticat e PMO trebuie corelat si cu capacitatea organizatiei de a absorbi si face uz de el.