15.7.08

D'ale statisticii

Se da urmatoarea problema de statistica de pe blogul lui Merlin:

"2. Ziarele cu pretentii quality, sa luam ca exemplu Adevarul, Cotidianul si Ziarul Financiar au mai multi vizitatori pe editia online decat cititori pe editia scrisa. [..]
Se poate trage de aici concluzia ca jurnalismului serios e mai apreciat pe Internet decat pe hartie? Si ca regatul tabloidului este tiparul? Eu zic ca da. Exista vreo dovada ca nu ar ar fi asa?"


Erica (profa mea de Statistica de la MBA) deja ar face spume. Si ar zice cam asa:

Cand vrei sa faci o inferenta statistica, se porneste de la ipoteza ca nu exista nicio legatura statistica intre cele 2 variabile (ipoteza nula) si cu ajutorul statisticii se incearca contrazicerea ei. Autorul articolului a facut invers: “Exista vreo dovada ca nu ar ar fi asa?” ceea ce este incorect; ar fi trebuit sa isi puna intrebarea “Exista vreo dovada statistica ca e asa?”.

Netul e plin de speculatii care sunt prezentate ca fiind fapte bazate pe tot felul de argumente pseudostiintifice. Si bietul cititor care nu cunoaste statistica zice “Ai perfecta dreptate”. Cum a zis un cititor in comentariu la blogul lui Merlin: "Argumentele sunt de bunt simt si reale". Aiurea..

No comments: