5.2.08

Sa marim salariul minim pe economie?

E un subiect foarte fierbinte la noi astazi, referitor la pomenile electorale si opozitia dlui Isarescu. Mi-am adus aminte de o alta pomana electorala si efectele total neprevazute pe care le-a avut. O alta ilustrare a faptului ca loviturile de imagine pe seama pomenilor electorale lovesc tot in cei mai saraci.

Pe scurt, se intampla in 1996 in congresul american. Presedintele Clinton a pornit o campanie de sustinere a maririi salariului minim, ca "o recompensa pentru americanii care muncesc din greu". Congresul a aprobat initiativa presedintelui.

Beneficiile unei asemenea masuri par evidente. Dar angajatorul care acum are de platit 6,5$ pe ora in loc de 5,15$ va cere de la angajatul sau o valoare adaugata sporita. Ca atare, cei care nu au calificarea necesara de a aduce mai multa valoare sunt concediati. Munca necalificata este inlocuita cu capital (e.g. tehnologii, linii automate). Concluzia e simpla: marirea productivitatii muncii e cea care poate duce in mod sanatos la marirea salariului. Marirea salariului minim prin decret de stat nu va duce decat la reducerea oportunitatii de angajare pentru cei necalificati, si ca urmare exact cea mai saraca patura a societatii are de suferit.

Datele sunt luate din Mark Hirschey, Fundamentals of Managerial Economics.

No comments: